|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Róża
Stały Bywalec
Dołączył: 04 Gru 2010
Posty: 112
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 11:50, 19 Cze 2011 Temat postu: Krem czekoladowo-karmelowy |
|
|
Produkty:
- 1 szklanki półsłodkiej czekolady startej na grubej tarce ( 500 ml )
- 1/4 kostki lub kubeczka masła roślinnego ( 62 1/2 g )
- 3 szklanki cukru pudru ( 750 ml )
- 1/3 szklanki mleka ( ok. 80 ml )
Będą ci potrzebne:
podwójny garnek ( specjalne naczynie do gotowania na parze )
szklanki-miarki
drewniana łyżka
mikser elektryczny
metalowa szpatułka
Przepis:
1. Wlej 5 cm wody do większego z podwójnych garnków, zagotuj.
2. Do mniejszego garnka włóż czekoladę i masło roślinne.
3. Powoli wsypuj cukier puder - cały czas mieszając drewnianą łyżką. Dolej mleko. Zdejmij mniejszy garnek z ognia.
4. Ubijaj masę elektrycznym mikserem około 5 minut, aż będzie gęsta i jednolita.
5. Nałóż krem na ciasto.
Instrukcja nakładania kremu na ciasto:
Metalową szpatułką rozsmaruj 1/3 kremu na jednym krążku ciasta i przykryj go drugim. Pozostałą częścią pokryj wierzch i boki tortu. Jeśli od czasu do czasu zanurzysz szpatułkę w gorącej wodzie, będzie ci łatwiej rozprowadzić krem.
Tort jeszcze ładniejszy?:
Dla zabawy możesz dodać do kremu 2 lub 3 krople - nie więcej - czerwonego barwnika spożywczego; otrzymasz śliczny, różowy tort.
Przepis pochodzi z książki: ,,Kuchnia Ani z Zielonego Wzgórza"
Został napisany przez Kate Macdonald wnuczkę Lucy Maud Montgomery
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Joanna Anna
Ten, który zna Józefa
Dołączył: 11 Gru 2010
Posty: 2230
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 12:45, 19 Cze 2011 Temat postu: |
|
|
Super przepis, aż mam smaka:D
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|